Reklama
 
Blog | Marek Švehla

Závazek EU dát třetinu dětí do jeslí? Skvělé

Český ministr sociálních věcí Petr Nečas bojuje s dalším levičáckým úletem Evropské unie. Tak to alespoň vidí on sám. A jak ukázal článek v Lidových novinách minulý pátek, od českých deníků v tom může čekat podporu. Zdravý rozum ale ukazuje, že zkritizovat zaslouží sám Nečas.

O co jde: Nečasovi vadí šest let starý závazek EU, že do roku 2010 bude mít třetina dětí do tří let možnost chodit do jeslí. Je podle něj nesplnitelný a také nepřijatelně neliberální, protože rozhoduje za rodiče, co je dobré s malým dítětem udělat. Nečas chce tedy využít českého předsednictví EU a navrhnout tento závazek zrušit. „Prosazujeme svobodnou volbu rodičů," prohlašuje Nečas. 

Nedostatek míst v  jeslích a školkách se stává noční můrou českých rodičů, proto si tenhle Nečasův boj zaslouží podrobnější pohled.

Závazek dát třetinu dětí do jeslí působí hodně divoce, ale jen do chvíle, než o něm člověk začne přemýšlet.

Reklama

Nejde o žádné nařízení šoupnout děti do jeslí, jak by člověk mohl ze slov Nečase a koneckonců i článku Lidových novin pochopit, ale o docela chvályhodnou snahu o vytvoření možnosti tam dítě dát. Jinak řečeno možnosti k tomu, aby se ženy, pokud chtějí, mohly co rychleji vrátit po porodu do práce.

K Nečasově kýžené „možnosti volby" tedy dojdeme jedině cestou, prosazovanou evropskou levicí, a ne jak požaduje Nečas. Každý rodič totiž potvrdí, že bez dostatku jeslí či jiných podobných sociálních služeb žádná volba není.

Je celkem očekávatelné, že se nám Nečas snaží namluvit něco jiného.  I v rámci ODS patří k vyhlášeným konzervativcům, jeho žena byla s dětmi doma a to by sám – jak je u konzervativců běžné – rád naordinoval jako ideální způsob rodinného života i ostatním.

Jenže moderní evropská rodinná politika je dnes úplně někde jinde. I z praktických důvodů. V éře vysokých nájmů, hypoték a půjček na kdeco je nemožné držet se tradiční české cesty čtyřleté mateřské dovolené. I proto se ženy s vyšším vzděláním a šancí na slušný příjem zcela přirozeně snaží o rychlý návrat do práce. V západní Evropě se kvůli tomu rychle rozvíjí náležité služby. Nejen klasické jesle dotované státem, ale také firemní školky či tzv. miniškolky, kdy žena, která je se svým dítětem doma, dostává od státu peníze za to, že k hlídání přibere ještě jiné dítě.    

V Česku jsme momentálně na opačné spirále. Dosavadní služby zanikají a nové nevznikají (firemní třeba kvůli nesmyslně přísným normám). To celé kvůli tomu, že odpovědné ministerstvo opanoval ideologicky staromódní politik, který razí „možnost volby" – neboli nutnost žen či mužů zůstat s dítětem doma.

Zmíněný text z LN je na http://www.lidovky.cz/evropska-levice-utoci-na-cesko-dejte-deti-do-jesli-f7x-/ln_noviny.asp?c=A090130_000012_ln_noviny_sko&klic=229785&mes=090130_0