Reklama
 
Blog | Marek Švehla

Přemluv bábu – z Prahy a z Berlína

Původně jsem tady chtěl psát chválu známého videa Přemluv bábu od Marty Issové a Jiřího Mádla. Pak me ale napadla barvitější a proto - jak doufám - zábavnější varianta: uveřejnit názorovou výměnu, kterou jsem na tohle téma vedl po mailu se svojí skvělou kolegyní a kamarádkou Anneke Hudalla - Němkou z Hannoveru, teď z Berlína (brilantně ovládající češtinu). Anneke má totiž na "bábu" zcela odlišný názor.

 

MŠ – pátek 14.28

Uz jsi videla, jak v Cesku politicky agituji predni mladi herci? Jak se ti to libi?

Reklama

 

AH – pátek 14.59

Neznala jsem to a samozrejme jsem docela otresena a zdesena. Ani

nevim, co je na tom to nejhorsi: arogance, kterou tito politically

highly qualified young people nerespektuji volbu jinych lidi, tedy

starsich spoluobcanu a maji je kolektivne za blbce? Nebo sokujici

jednoduchost jejich argumentace? Nebo blbe a sexisticke vtipy nad

pohovkou?

Je vzdycky znovu a znovu prekvapujici, jak velke jsou rozdily mezi

ceskou a nemeckou spolecnosti, v Nemecku by zadny mlady herec nebyl

ochoten, aby se z neho delal takovy reklamovy predmet…

 

MŠ – pátek 15.26

Jenze v Nemecku nehrozi, ze o jeho pristi vlade bude rozhodovat jeho Nationalsozialistische West und Ost Deutsche Arbeiterpartai. V Cesku tohle velmi vazne hrozi. Když pominu ocividne zjednoduseni toho problemu a prictu ho umelecke licenci, tak ten klip povazuju za vystizny a velmi vtipny. A sem rad, ze takovy lidi nejsou lini rict svuj nazor. Vubec to nevnimam, ze se staly „predmetem reklamy“.

U nas ted vypadaji antikomunisti radikalne. Ale co delali mladi Nemci v 60. letech? Jak se chovali ke svym rodicum a prarodicum? Mluvili s nimi mnohem drsneji. Oproti tomu tady panuje uplna mezigeneracni idyla. I kdyz stari Cesi za komunismus do velky miry muzou.

 

AH – pátek 22.26

Jadrem nasich sporu je nas odlisny nazor na charakter KSCM. Podle meho proste tvuj argument, ze v Nemecku nehrozi vlada NPD, nefunguje, protoze KSCM neni NPD nebo NSDAP. Jsem hluboce presvedcena, ze i kdyz se KSCM dostane do vlady, nehrozi opakovani politickych soudu z 50. let (jak se ve videu naznacuje odkazem na M. Horakovu), CR nevystoupi z NATO a EU, neprijdou Rusove. To nejhorsi, co se muze stat, je, ze se ministri z KSCM ukazuji jako uplne neschopni – a to by v boji proti komunismu pomohlo o mnohem vice nez neustale straseni hruzami minulosti.

Co se tyka zpusobu, jak mezi sebou mluvi generace – ano, nasi 68er zachazeli se svymi rodici o mnohem drsneji. Rozdil je ale v tom, ze je skutecne vyzvali k tomu, aby se  minulosti zabyvali a vyrovnali se s ni, slo o skutecnou reflexi toho, co se stalo a toho, proc se rodice proti Hitlerovi nepostavili, nebo toho, do jake miry jsou stale jeste poznamenani ideologii treti rise. To volebni video ( a mam pocit, ze cela ceska mladez) ale vubec neco takoveho nezada, proste jen rika, ze kazdy, kdo je nad 60, voli KSCM, protoze komunisti jsou spojeni s hezkymi vzpominkami na prvni polibky atd. Podle meho je to video proste pohrdani zivoty starsich lidi, jejich zivotnich zkusenosti ( i s chybami), jejich hodnotami, vubec je nebere vazne, a to je podle meho vzdycky chyba.

A krome toho: Proc nemaji seniori take pravo, aby dostali duchody, ktere jim umozni hezky zivot, proc je dulezite vzdycky jen to, co vyhovuje ekonomicky uspesnym mladym lidem v Praze, proc je v poradku, aby se stat zadluzil treba pro to, aby byl dostatek skolek, ale neni v poradku, aby si pujcil penize na dustojne duchody? Vytka, ze levice jenom nashromazduje dluhy pro lidi, kteri stejne uz brzo umrou, a tyto dluhy potom musime splatit my, mladi, proste svedci o tom, ze velka harmonie mezi generacemi funguje, jen dokud se seniori uskromnuji ve prospech mladsich (jak to podle mych zkusenosti v CR byva).

 

MŠ – neděle 10.43

Mozna uplne presne nevnimas tu jemnou nadsazku, která v tom klipu je. Oni to pojali jako kombinaci vaznych argumentu, drzosti a ironie. Je v tom hodne umelecky licence, a to vsechno me na tom bavi. V zasade ale maji pravdu.

K te KSCM: ceske komunisty a jejich emocionalni vnimani nemuzes prirovnavat k relativne nove, protisystemove strane typu NPD. KSCM si musis predstavit opravdu tak, jako kdyby NSDAP nebyla po valce zakazana, trochu by se prejmenovala, zbavila se nejhorsich figur, se svoji clenskou zakladnou, s jejich nazory, minulosti by ale pokracovala dal. A ty bys vedela, ze uz nemaji Hitlera, ze uz nebudou vrazdit Zidy a nebudou chtit ovladnout celou Evropu. Taky bys ale vedela a emocionálně citila, ze to je ta stara strana, jen prejmenovana a adaptovana na nove pomery. Ze to jsou ti stari stranici, kteri nadsene hajlovali a prihlizeli transportum.

Takova je KSCM. Rikat, ze uz nebudou 50.leta? Ze neprijdou Rusove? Uklidnilo by te, kdybych rikal, ze NSDAP v nemecke vlade nevadi, protože uz nemaji Hitlera? KSCM je strana, ktera plynule se svymi cleny presla z 80.let do soucasnosti. Nemame jediny dukaz, ze by ti lide byli demokrati. Jsou proti EU, NATO, proti nezavislosti Ustavniho soudu, CNB, zkratka proti novym demokratickym institucim. Utoci na svobodne podnikani. Udrzuji pratelske vztahy s Kubou a dalsimi totalitnimi rezimy. A ze se sporadane ucastni voleb? Co jim jinyho zbyva? Oni delaji a budou delat, co jim ceska spolecnost dovoli. A ja si o ceske spolecnosti nedelam vubec iluze, ze bude schopna poznat, ze Cesko znova sklouzava do nejake formy totality. Proto je pro me emocionálně i rozumove naprosto neprijatelne, aby se cesti komunisti – tihle stalinisti s vrelou tvari – jakkoliv podileli na moci.  A jsem rad, kdyz to pozna i nekdo, komu je dnes 25 let.

A jeste k tem duchodum: ja si vůbec nemyslim, ze cesky stat jde na ruku uspesnym mladym lidem v Praze. Z ceho tak usuzujes? Ani ja nemam konkretni cisla, ale usuzuju z ruznych neprimych indicii. Třeba kolik penez jde na podporu zemedelcu nebo prumyslu, který uz v Praze skoro neni. Praha je bohaty mesto, kam nejdou ani zadne dotace z EU. Hrozne malo penez jde i na kulturu, ktera se koncentruje v Praze. Nikde se taky neshani tak tezko misto ve skolce jako v Praze. Pokud jde o duchody, Cesko hned po Lucembursku umi nejlepe zajistit, aby stari lide nepadali do chudoby. Uz dnes se zadluzujeme, abychom zaplatili duchody. Mame zákon na to, ze se duchody musí zvyšovat podle inflace.

Autori videa maji, pravdu, ze stari lide voli nejvic levici, ktera se v techto volbach vubec neobtezuje rict, jak chce resit nejvetsi problemy tyhle zeme. Akorat vede za obrovske penize negativni kampan, ve ktereé dela nepritele z toho, kdo treba jen uvazuje o tom, jestli nahodou nezlepsit kvalitu univerzit pomocí skolneho. Je to naprosto nechutny, co v kampani predvadi CSSD. A v tehle souvislosti je třeba vnimat ten klip. Je to reakce na demagogii.

 

AH – pondělí 9:36

V sobotu vecer jsem byla v hospode s kamaradkou, ktera se take zabyva Ceskou republikou (a ktera je strasne nastvana, protoze Respekt se neustale pusti do „CSSD-bashing“ a nema zadny kriticky odstup k ODS) – a rozhodli jsme se, ze spolu zalozime novy blog o ceskych zalezitostech vseho druhu.