Reklama
 
Blog | Marek Švehla

Pasáž do Indie / Indie září

Pokud někoho náhodou zajímá, jaký je - viděno očima turisty - rozdíl mezi Indií a Pákistánem, tak skoro žádný. Skoro ve všem je při povrchním pohledu znát, že relativně nedávno šlo o jednu zemi, kterou teď dělí plot z ostnatých drátů a poměrně drsně uplatňovaná vízová povinnost. Jinak všude stejná špína a prach, čurání všude možně na veřejnosti, potulná zvířata v ulicích, příjemně pálivé jídlo, vzhled lidí, „asijská" kvalita vlaků a autobusů, neustalé otázky „jak se jmenuješ" a „odkud jsi", což všechno dohromady dává - byť se to tak možná zpočátku nezdá - velmi příjemný dojem a pocit bezpečí, který člověk na cestách Evropou nezná.

Indie a Pákistán se dlouhý léta rozvíjely ruku v ruce, byť mezi nimi existují od začátku minimální kontakty ekonomický a jiný. Teď je ale Pákistán v chaosu, žije bojem s radikály a vládní krizí. Celé to znamená, že ztrácí, zatímco Indie jde nahoru – jak sami Indové rádi říkají – India's shining neboli Indie září. Byť to v ulicích velkých indických měst občas kvůli nepořádku, chaosu a všude možně polehávajících postavách vypadá, jako by země byla v posledním tažení, to je ale tady normální kolorit chudé půlky společnosti. Celkově Indové bohatnou a zvykají si na dopravní zácpy, chválu ze světa, někteří i na nakupování v obchoďácích, cestování do ciziny a vůbec život střední třídy a výš.

Indie je taky mnohem barvitější než Pákistán, protože v ní žijí různí lidé, tak různí, že to Evropa nezná, i kdyby do jednoho města svezla ty nejvýstřednější Albánce, Švédy, Iry a Portugalce dohromady.

Na jednom z anglických blogů jsem četl povzdech, že v Pákistánu jsou lidi přátelštější a zdvořilejší než v Indii. Bral bych to jako hodně povrchní hodnocení. Pákistán je země v problémech, dnes skoro bez turistů. Za takových okolností se část společnosti normálně chová k cizincům nadměrně vstřícně a třeba jim kupuje lístky na autobus, jako se to stalo nám. Indie je svobodná, sebevědomá společnost, kde se to cizinci hemží. Za takových okolností je normální, že jejich příjezd nechává Indy poměrně chladnými.

Reklama

Indie_01.jpg

První kroky v Indii