Reklama
 
Blog | Marek Švehla

Horliví úředníci na Hradě a problém Nečase

Musel jsem se tomu až smát. Havel, Paroubek a Nečas v neděli prohlásili, že nepozvání Klausových ideových odpůrců (Havel, Schwarzenberg, Zieleniec, Liška, Jacques) na čtvrteční obamovsko-medveděvovskou slavnost na Pražském hradě prý není vina Václava Klause, ale nějakého „snaživce“ z prezidentské kanceláře. To mě vážně pobavilo.

Ještě tak u Ondřeje Lišky nebo Kateřiny Jacques jsem schopen uvěřit, že je klidně vyškrtl ideologicky zapálený úředník Jakl. Ale že by se tak stalo u exprezidenta Havla bez vědomí pedantského Klause, který chce všechno rozhodovat sám a který ve svém úřadě vytvořil takovou atmosféru, že jeho vlastní mluvčí v podstatě nekomunikuje s novináři ve strachu, že něco zkazí? Že by tam nějaký podřízený úředník sám rozhodnul nepozvat na tak důležitou událost českou politickou celebritu číslo jedna a navrch ještě vyškrtnul loňského ministra zahraničí? To je naprosto nereálná představa.

A i kdyby se tak stalo, a Klaus s tím nesouhlasil, vyšetřuje teď něco? Zjišťuje se, kdo to udělal? Dostane ten člověk vyhazov, zvlášť když už je z toho ostuda v nejčtenějších amerických novinách?

Dovolím si tvrdit, že ne. Mezi politiky se říká, že třeba zelené a Schwarzenberga ze seznamu hostů vyškrtal sám Klaus.  A že by to bylo s Havlem jinak? Nevěřím tomu.

Reklama

***

Ještě pár slov k debatě Nečas – Paroubek. Oba se snažili, oba předvedli výkony, na které se dalo koukat. Oba byli v řadě ohledech dobří, navíc spádu debaty svědčilo i to, že oba aktéři jsou dost rozdílní, každý se chová a argumentuje jinak. Taky se mi zdálo, že oba docela pobaveně sledují reakce toho druhého. Debatě hodně pomohl i  dotazník moderátora Václava Moravce, který oba aktéry jakoby hypnotizoval a posunul očekávanou hádku až na konec. Příště to bude možná ještě lepší, protože Paroubek i Nečas teď dostanou od svých poradců instrukce, že překřikováním váhající voliče akorát otráví.

V debatě se ukázalo, že Petr Nečas je věcnější a inteligentnější, má ale jednu velkou nevýhodu, která podle mě příští debaty převáží na stranu Paroubka: stal se volebním lídrem velmi pozdě a má tak za sebou tým lidí (potenciální ministry), které nevybíral on sám, ale jeho předchůdce. Nečas už teď nemá na změnu čas ani odvahu, protože by se mu mohla rozklížit celá kampaň.

Pořád se mluví o Ivanu Langerovi, další slabý článek je ale třeba i Martin Kocourek. Tenhle ekonomický expert ODS, Topolánkův dlouholetý poradce, v debatě, projevech a minulé politické dráze velmi nepřesvědčivý, je už čtyři roky šéfem dozorčí rady ČEZ. Jak ale může o ekonomice, reformách, korupci atd. kázat někdo, kdo je zaháčkovaný ve firmě, která tak málo pasuje do toho, co pro nás Nečas do budoucna kreslí jako moderní otevřenou korupce zbavenou společnost? Kocourek je dnes člověkem ředitele ČEZ Romana nikoliv naším, což je trochu problém.