Reklama
 
Blog | Marek Švehla

Dušek, Lidové noviny a bisexuál Klaus

Na tento svůj blog obvykle nedávám nové, ještě nikde nepublikované informace, teď chci ale udělat výjimku. Jde o zpřesnění role Lidových novin v aféře známé jako „Dušek a homosexuálové na ministerstvu dopravy“. Odborářský funkcionář Jaromír Dušek totiž ve svém slavném rozhovoru pro Lidové noviny dehonestoval nejen ministra dopravy a šéfa Českých drah, ale i prezidenta Klause. To se však LN rozhodly diskrétně zamlčet.

Připomeňme si jen úplně stručně kontury celé události. Šestého března vyšel v LN rozhovor s odborářem Jaromírem Duškem. Ten v publikované verzi rozhovoru po ahmadínežádovsku prohlásil, že České dráhy a ministerstvo dopravy řídí homosexuálové, kteří využívají k vlastnímu obohacení své sexuální orientace. Konkrétně jmenoval ředitele železnic Žaludu a ministra dopravy Slámečku. „Můžu vám říct, že se tam bojím ohnout pro tužku na chodbě,“ prohlásil odborářský klasik v dnes již široce známém „vtipu“.

To vyvolalo rozruch. Premiér Jan Fischer Duškův proslov nazval „nejpodlejším útokem“ a podobně mluvili další politici. Mezi novináři se začalo diskutovat, zda LN měly takové snadno zapamatovatelné a proto podlé urážky vůbec publikovat. Ozývat se začali i lidé z gay komunity s kritikou, že Dušek probouzí staré démony nesnášenlivosti.

Dušek pak sice prohlásil, že Lidové noviny jeho řeč zkreslily, LN však tuhle výtku odrazily zveřejněním nahrávky, co Dušek „přesně řekl“.

Reklama

Jenže z odborářských kruhů prosakuje, že Dušek Lidovým novinám „přesně řekl“ něco jiného. A také sám autor rozhovoru, komentátor LN Daniel Kaiser na přímý dotaz potvrzuje, že Dušek mluvil nejen o  „homosexuálech Slámečkovi a Žaludovi“, ale taky o bisexuálovi Klausovi. „Dušek řekl, že Klaus je bisexuál a dráhy řídí přes Béma,“ říká Kaiser. Jenže „bisexuál Klaus“ se Lidovým novinám nehodil, případně se ho lekli a do tisku to nedaly. Celá tíha Duškovy urážky tak padla pouze na Slámečku a Žaludu.

Tahle story ale není o Klausovi, Slámečkovi ani Žaludovi, nýbrž pouze o Lidových novinách a práci jejich novinářů. Zmínka Duška o bisexuálním prezidentovi naplno ukazuje, o jaké bezcenné a dvojsečné tlachy jde a že se měly z rozhovoru vyškrtnout všechny. Jinak řečeno pokud urážky prezidenta novinám připadaly žinantní, nevkusné nebo nezajímavé, to samé měly rozpoznat u ministra dopravy.

Nicméně hodně lidí si myslí, že se Duškovy projevy měly publikovat i za cenu urážek vůči konkrétním lidem, protože nám prozrazují odpudivý naturel relativně mocného člověka. Dejme tomu, pak ovšem měly LN měřit všem stejným metrem, neselektovat a nezamlčet urážky jen politika, který je novinám názorově blízký a s nímž si chtějí udržet dobré vztahy.

Rysy komičnosti pak nese to, že Lidové noviny zmínku o Klausovi vyřadily i z audio nahrávky, kterou na důkaz své poctivé práce pověsily na svůj web.

Kaiser k tomu říká: „S tím Klausem to bylo tak: Dušek řekl, že Klaus je bisexuál a dráhy řídí přes Béma. Jenže pak sám tvrdil, že Bém homosexuál není a nedávalo to smysl ani v jeho logice. Když s někým mluvíte dvě hodiny, musíte toho potom chtě nechtě hodně vypustit, například slepé uličky ve výkladu.“

Jinak řečeno – rozhlašovat o ministru dopravy, že je homosexuál a že se obklopuje dalšími homosexuály, slepá ulička podle Lidových novin není.

Nakonec se tedy zdá, že s homosexuály má problém nejen Dušek, ale i Lidové noviny. Autor rozhovoru napsal v dalších dnech komentář, kde prohlásil, že urážky homosexuálů v rozhovoru jsou vtip, kterému on se zasmál, a že takové „vtipy“ jsou v Česku v pořádku, protože tu homosexuálům nic nehrozí. Už ale neprozradil, proč jsme se spolu s ním nemohli zasmát i „bisexuálnímu“ prezidentovi, kterému za jeho sexuální orientaci – ať už je jakákoliv – také nic nehrozí . Nebo snad jo?