Reklama
 
Blog | Marek Švehla

Vyhoštění na americký způsob

 

Dnes byl v New York Times popsán tento zajímavý příběh. Mohamed G. Azan se narodil před 26 lety v Bangladéši. Když mu bylo devět, rodiče s ním odletěli do USA, kde rodina zůstala nelegálně žít. Po 11. září 2001 se Mohamed ocitl mezi mladými muslimy, které začaly americké úřady prověřovat kvůli možnému spojení s teroristickými skupinami. Tím se přišlo na to, že je v Americe nelegálně, a imigrační úřady začaly v roce 2003 dlouhou proceduru jeho vyhoštění. 

 

V jejím průběhu americké úřady zjistily, že prověřování mladých muslimů – liberály kritizované kvůli omezování občanských práv – nepřináší výsledky a zrušili ho. (Z 85 tisíc prověřených lidí podle NYT jen u jedenácti úřady usoudily, že mají nějaké spojení s teroristy). Mohamedova vyhošťovaní procedura ale běžela dál. Dál ale běžel i život. Mohamed si udělal vysokou školu, našel si práci jako manažer v obchodě se zmrzlinou Häagen Dazs a začal plánovat, že si otevře výrobnu sendvičů Subway. Díky své pověsti „příkladného občana“ získal přímluvu řady vlivných lidí v New Yorku, kde bydlí. Přesvědčil dokonce i imigračního soudce, který letos v únoru rozhodl deportaci zrušit. Jenže imigrační úředníci pořád trvají na svém a chystají odvolání.

Případ je o to absurdnější, že Mohamedova otce, který svého syna kdysi do Ameriky přivezl a rozhodl o jeho nelegálním pobytu, vyhoštění nečeká. V roce 2000 totiž využil tehdejšího zákona, zaplatil tisíc dolarů pokuty a požádal o legalizaci pobytu. To po dlouhých osmi letech skutečně pro sebe a svoji rodinu dostal. Ovšem s jednou výjimkou, a tou je podle imigračních úředníků právě Mohamed, protože odpuštění přečinu proti imigračnímu zákonu dostala rodina až ve chvíli, kdy už byl Mohamed plnoletý a tudíž se na něj nevztahuje, míní úředníci.

Mohamed tak dál zůstává jedním z tisíců imigrantů, které jako děti přivezli kdysi jejich rodiče do USA. Umí dokonale jazyk a jsou tam doma, zatímco jejich původní země je pro ně cizí. Vedou  USA bezproblémový život, studují, pracují, ocitli se ale v soukolí přísné imigrační politiky, která si teď razí cestu napříč celými USA.

Reklama