Reklama
 
Blog | Marek Švehla

Rudá záře nad Prahou

„Už žádné kšefty se zdravím a důchody.“ To není požadavek z projevu pánů Grebeníčka, Filipa nebo Raúla Castra.  To je volební heslo české sociální demokracie do evropských voleb. Pojďme se na něj podívat trochu blíž.

Plány na konec „kšeftování“ má v Česku dlouhou tradici. Už Gottwaldovi komunisti ohlašovali konec „kšeftování“ s kdečím. Následný bolševický režim si pak po celou dobu svého trvání ponechal tohle slovo v pohotovosti pro každého, kdo by chtěl náhodou udělat to, co je člověku už minimálně čtyři tisíce let naprosto přirozené – tedy něco prodat nebo koupit, ovšem mimo komunisty monopolizované obchody. Žiješ na venkově, máš slepice a chceš prodat lufťákům vajíčka? Pak kšeftuješ s vajíčky. Chceš někomu pronajmout bydlení? Pak kšeftuješ s byty. Posloucháš západní, v obchodem nesehnatelnou muziku, chceš něco z té své prodat na burze a nakoupit tam jinou? Pak kšeftuješ s deskami.

Neříkal to jen režim, bylo to všeobecně hanlivé označení, pokud se to někomu hodilo. Přece jen čtyřicet let komunismu byla dlouhá doba a tak se „kšeftování“ (z původně nevinného německého slova das Geschäft – obchod) dostalo Čechům pod kůži jako pojem pro něco špatného.

Reklama

Teď sociální demokraté džina kšeftování pustili opět z lahve ven a je poněkud komické, v jaké to je příležitosti. Děje se tak před evropskými volbami, kde člověk od „proevropské“ a „v Evropě nejvíc etablované“ strany (to o sobě ČSSD fakt rozhlašuje) čeká, že bude alespoň náznakem řešit evropskou agendu.

Pokud jsou to právě tyhle plány na „konec kšeftování“, pak – řekněme si to upřímně – čeká Jiřího Paroubka a jeho europoslance velký kus práce. Už za prvními hranicemi totiž se zdravím i důchody „kšeftují“ jejich nejbližší názoroví spojenci. Němečtí sociální demokraté bez větších námitek uplatňují regulační poplatky a vůbec tržní páky ve zdravotnictví, zatímco opačným směrem na Slovensku zase levice dál drží systém soukromého spoření na penzi. Bude tedy ČSSD svým soudruhům v Bruselu chtít tohle „kšeftování“ zakazovat? Tipněme si, že nikoliv, tedy pokud Paroubek a spol. nebudou mít v úmyslu ze sebe udělat blázny.  

Je tu ale ještě druhá možnost. A sice že ČSSD není až tak evropskou stranou, jak o sobě tvrdí, a že evropské volby jsou jí dobré jen k prosazení svých domácích politických plánů. Pak ale těm koncům „kšeftování se zdravím“ taky není moc rozumět. Hned jejich zdravotnický frontman David Rath ve zdravotnictví jak známo podniká. Jsou snad jeho „kšefty“ s pacienty menšího rázu než jiné „kšefty“? Možné to je, ostatně tak to mívali i bolševici. Jejich kšeftování třeba s tanky bylo v pořádku, kdežto ona zmíněná vajíčka zasloužila po (rudém) právu pranýřovat.