Reklama
 
Blog | Marek Švehla

Paroubek už vejce rád

Jsem přesvědčený, že Jiří Paroubek si o vajíčkovou válku koledoval. Především svojí agresivní, negativistickou politikou, a taky svojí vulgaritou. Navíc hned po prvních vejcích tituloval jejich vrhače debily a vysmíval se, že se ani neumí trefit. Tím provokoval další. Taky jsem ale přesvědčen, že házení vajec na Paroubka je špatná věc, a že překročila jakoukoliv únosnou míru.  

Házení vajec nebo rajčat proti politikům může být legitimní projevem, ale jen za určitých okolností. Například když odpůrci amerického radaru házeli rajčata na Karla Schwarzenberga. Šlo o jasné vyjádření názoru (odpor k radaru) jasnými lidmi (odpůrci radaru), kteří jdou házením s kůží na trh.

U Paroubka jde o projev nejasných lidí skrytých v davu anonymity, u nichž nevíme, o co jim vlastně jde. Vrhačem tak může být kdokoliv. Je klidně možné, že to dělá sama ČSSD, aby se inscenovala do role oběti a přesvědčila nerozhodnuté voliče, aby volili jí.

Reklama

Ale i kdyby šlo skutečně o spontánní vyjádření mladých lidí organizovaných na Facebooku. Házením vajec  se vytáhlo stavidlo, které s sebou může smést kohokoliv. Vaječný útok na politického protivníka se stává „normálním" nástrojem volební kampaně. To znamená, že může postihnout i politiky, jimž naopak vrhači vajec fandí. Může se stát nástrojem různé manipulace s veřejným míněním, stylizace sama sebe do role oběti.

To ví dobře i Paroubek. Na posledním mítinku v Praze už vajíčkům  ani neuhýbal, vzal si dokonce na sebe „pracovní" námořnické triko. Ví, že fotky s rozpláclými žloutky na obličeji mu mohou pomoct víc, než potupné krčení se pódiu ve snaze uhnout. Řada jeho příznivců teď radši víkendovou cestu na chalupu odloží a půjdou naschvál volit. Nedivím se jim.